NJBB Competitie

 NJBB competitie

Zomercompetitie Tripletten (ZCT) 2023

In juni 2022 was OSB gepromoveerd naar de hoogste klasse van de Triplettencompetitie van District West.  De competitie van 2023 bestaat net als vorig jaar uit een 1e klasse en een 2e klasse poule. In de 1e klasse bestaande uit 16 teams worden 5 ronden per dag gespeeld.  De competitie wordt gespeeld op de volgende 3 zondagen: 16 april, 4 juni en 18 juni.  Aanvang 10.30 uur. Voor meer informatie zie button NJBB competitie.

16 april 2023 - 1e dag:
Waar vorig jaar het OSB-toptrio Willem den Besten, Jochem de Haas en Gerard Lens promotie behaalde naar de Topklasse moet die klassering dit jaar gehandhaafd worden, want vaak degraderen de gepromoveerde teams weer net zo snel.
Dit jaar bestaat het team uit Willem den Besten, Wijchert de Wit en Gineke van Dommelen.  Ons trio begon erg voortvarend met een 13-0 op Zoetermeer 3, maar ze liepen daarna direct tegen een nederlaag op. In wedstrijd 3 tegen Zoetermeer 1 kon een 8-2 tussenstand niet over de eindstreep getrokken worden en in wedstrijd 4 tegen Vlaardingen lukte dat zelfs niet na een 8-0 voorsprong. Het tekent de kracht van deze competitie. Donkere wolken hingen boven ons team, want om degradatie te voorkomen moet je eigenlijk op elke van de 3 wedstrijddagen twee keer winnen. In de laatste wedstrijd moest de strijd aangegaan worden met koploper Badhoevedorp, maar toen kwam weer het beste  in het team naar voren. Met gedegen spel werd een voorsprong gepakt en ook niet meer uit handen gegeven, hetgeen resulteerde in een net zo verrassende als spectaculaire 13-3 overwinning.

 

 

Wintercompetitie doubletten (WCD) 2023

22-02-2023 (dag 3): OSB duo presteert buitengewoon in de 1e klasse
Laatste dag van de WCD met een behoorlijk zwaar programma, wat betekende dat het duo Willem den Besten en Jochem de Haas nu  moest strijden tegen degradatie, want van de 16 teams zouden er 4 teams moeten degraderen.

De eerste partij tegen thuisploeg Folâtre (2e divisie) was gelijk een pittige. Jochem toonde een wereldvorm, de plaatser van allure hield ons team aan de goede kant van de score. Na de eerste voorsprong bij 7-6 was er bij hem helemaal geen houden meer aan en liet hij de thuisspelers zweten. Bij 13-8 was de overwinning een feit. 
De eerste stap was gezet maar ons team moest het nu tegen de koploper ABA 2 (topdivisie) opnemen. Die onderschatten eerst de 'boertjes' uit Bodegraven en dat kwam ze duur te staan. Willem schoot met scherp en Jochem deed zijn ding, Na 3 mènes stonden onze jongens ongekend met 8-0 voor. De geschrokken Rijswijkers gaven zich echter niet zomaar gewonnen en na de 10e werpronde stond het ook 10-10. Jochem liet zich opnieuw gelden. Nadat een perfect geplaatste boule weggeschoten was herhaalde hij dat kunststukje. Na een misser van ABA verdween daarna de winnende boule opnieuw en weer legde Jochem met zijn laatste beurt de boule op scherp. ABA moest nu verdedigen en pas bij de laatste beurt konden zij Jochem verbeteren. Willem moest nu zijn specialiteit het butje verplaatsen inzetten. De eerste boule miste het butje net, maar eindigde naast de boule van Jochem. Toen de volgende boule het butje wel meenam en precies eindigde bij de twee liggende boules waren er 3 punten binnen. Het betekende de erg verrassende winst, maar ook een verdiend applaus van toeschouwers en toekijkende teams.
Het Bodegraafse duo bond daarna ook Grand Cru aan de zegekar met 13-3 en ook ABA 1 was geen partij. De laatste partij tegen het al gedegradeerde Boules Fleuries (Lisse) had nog voor een ereplaats kunnen zorgen, maar de concentratie was verdwenen en de energie was weg. Al met al was de nu behaalde 7e plek een grote verrassing en mogen onze jongens het volgend jaar weer tegen deze fenomenen opnemen. 


 

UItslag. (na 15 partijen)
1. l'Esprit 3  (13 winst )

2. ABA 2  (11 winst)
3. Boulende Schaep (11 winst)
4. l'Esprit 1 (10 winst)
5. l'Esprit 2 (10 winst)
6. Nederlek (9 winst)
7. OSB  (9 winst)
8. Gouda 1 (8 winst)
9. l'Espirt 4 (7 winst) 
10. MIDI (5 winst)
11. Grand Cru (3 winst)
12. Gouda 2 (3 winst)
Gedegradeerd zijn: Folâtre, Boules Fleuries , De Goede Worp en ABA 1

20-11-2022 (dag 2): OSB duo blijft goed meedraaien in WCD
Het was een zware dag voor Jochem en Willem, deze keer in het Boulodrome van Bodegraven, een thuiswedstrijd dus. Maar het niveau van de tegenstanders was ontzettend hoog. Toch kon het thuispubliek met het eindresultaat best tevreden met een 9e plaats voor OSB. 

De eerste partij tegen de medekoplopers (L'Eprit 3 en ABA 2 begonnen beide met 5 winstpartijen uit dag 1) gaf een perfect voorbeeld van de aanwezige kwaliteit. Na een 0-1 achterstand verplaatste Willem met een sublieme worp het butje, waardoor OSB op een 4-1 voorsprong kwam. Het duurde maar even, de geschrokken topdivisionisten (vader en zoon Chris en Max Hokke) gaven geen punt meer weg. Partij twee, ook tegen een team van LÉsprit leverde ook duidelijk verlies op.
Tegen Gouda 1 kwam ons duo sterk voor de dag, maar toch bleef een 7-1 voorsprong niet te handhaven. Pech bleek een te grote factor te spelen in de eindfase en met 13-11 was de 3e verliespartij een feit. Met name Jochem rechtte de rug en met zeer goede plaatsballen werd Gouda 2 voor een onoverkomelijk blok gezet. Met 13-5 werd het totaal van winstpartijen (na de 3 van de vorige wedstrijddag) op 4 gezet, precies op voorbedacht schema.
In de laatste match troffen ze oude bekenden. De Hagenaars (Roy en Emiel Oosthoek) werden vorig jaar namelijk 2e achter onze toppers en beide promoveerden toen naar deze hoogste divisie. De tegenstanders waren in vorm en hadden in een eerdere partij zelfs ABA 1 een nederlaag toegebracht. Bij de start namen ze ook direct onverbiddelijk de leiding, na 0-5 werd het 2-8 en leek de strijd gestreden. Daar waren onze spelers het niet mee eens en kwamen goed terug. Via 7-9 werd het toch nog 8-12. In de volgende mène dacht Emiel het winnende punt bijna tegen de achterlijn, achter zes andere boules te hebben neergelegd. Willem toonde zijn klasse door daar toch nog twee boules tegenaan te kunnen leggen. Het bleek de ommekeer. Jochem legde zijn boules keer op keer o punt en die konden niet meer allemaal weggeschoten worden. Wat een fantastisch slot was dit en met 5x winst uit 10 staan ze goed in de middenmoot. ABA 2 en LÉsprit 3 staan zoals verwacht bovenaan met 9 winstpartijen, maar wat belangrijker is onder ons team staan nog 7 andere ploegen. Er degraderen er namelijk 4 en het zou een enorme prestatie zijn als OSB daar nièt bij zit. De laatste dag wordt gespeeld in Pijnacker, maar pas op 22 januari.

23-10-2022 (dag 1): Bodegraafs duo maakt indruk
Vorig jaar kampioen geworden op het tweede niveau en nu debuteren tussen de creme de la creme van de Zuidhollandse boulers. Logischerwijs wordt het dan een strijd om niet te degraderen, het lot dat 4 van de 16 teams boven het hoofd hangt. De eerste dag in Leidschendam verliep hoopvol, met drie winstpartijen staan Jochem en Willem nu op de 5e plaats.

Als eerste werd de strijd aangebonden met Het Boulende Schaep 1, na een sterk begin was het verschil gemaakt. De Dordrechters kwamen niet meer terug in de partij en de eerste winst was binnen. De tweede partij tegen Nederlek 1 begon zoals de eerste geëindigd was, maar na een 8-1 voorsprong stokte de puntenmachine en maakten onze jongens kennis met de aanwezige kwaliteiten. Na 11-11 kwamen ze net tekort, maar bleef het gevoel hangen dat de winst uit handen was gegeven. Het sterke MIDI 1 uit Delft werd daarop verrassend het tweede slachtoffer van de Bodegraafse dadendrang. Met 13-5 werd het vervelende gevoel uitgewist.

De grootste verrassing volgde daarna tegen l'Esprit 1 (duo Bijl-Van Loon) Ons duo kon in het begin met moeite aanhaken, maar toen ze met 8-7 voor kwamen nam het geloof in een goede afloop toe. De spannende partij trok veel publiek en toen na 11-11 de laatste 2 punten hun kant op vielen, was niet alleen het applaus hun deel, maar ook een niet verwachte nederlaag van één van de topfavorieten. Nadeel was wel dat L'Esprit 2 (Luca en Krijn Kok) daarna extra gewaarschuwd was. Toch slaagde ons koppel er in om een aantal keren brutaal de leiding te nemen. Via een fantastische mene kwamen ze ook nog met een driepunter terug van een 8-11 achterstand. Maar via 11-12 kon daarna ook de 11-13 niet voorkomen worden. De coach van L'Esprit kon daarna opgelucht ademhalen. Dat onbekende koppel van OSB zou toch niet hun beide topkoppels kunnen verslaan, het bleef bij één.

Na de eerste dag staan ABA 2 en L' Esprit 3 bovenaan met 5 gewonnen partijen, daarna volgen er twee teams met 4 overwinningen. In de middenmoot staat ook trots OSB 1 op 3.

De volgende ronde is op 20 november, toevallig in Bodegraven. Dus iedereen die alle topduo's uit Zuid-Holland wil zien spelen krijgt hier de kans. Petanque op hoog niveau, waarbij ook ons OSB van zich liet spreken, misschien dan opnieuw?

05-03-2022 OSB doublet team gepromoveerd!
Dat de boulesport in Bodegraven aan de weg timmert is al even bekend. Regelmatig worden overal in Nederland goede uitslagen geboekt. Jochem de Haas en Willem den Besten  wonnen het grootse WDC-kampioenschap (NPC wedstrijd) verspeeld over drie zondagen in de 2e divisie.
Vooraf dacht OSB met twee teams vertegenwoordigd bij de 16 geselecteerde teams geen rol van betekenis te spelen en alleen maar te zorgen om niet te degraderen. Maar het duo Jochem de Haas en Willem Den Besten (OSB2) wonnen in het eerste weekend vier van de vijf partijen, waaronder één tegen de Haagse favorieten Roy en Emiel Oosthoek. In het tweede weekend in Nieuw-Vennep behaalden ze zelfs een ongeslagen score en gingen ook sterren Serdo Verdanec en Gerard Koreman (Les Pointeurs) en ook Aad van Nieuwkoop en Andre Alders (ongeslagen leiders na de eerste ronde) naar de Bodegraafse slachtbank, resp. met13-10 en 13-4.
De slotdag in Den Haag beloofde vooraf al zeer spannend te worden. Onze cracks wonnen een zenuwslopende partij tegen Folatre nog met 13-9, maar moesten zich in de tweede uiteindelijk met 12-13 tegen Bulderbaan 1 gewonnen geven.  Dat legde druk op de partij tegen BUT 1, die daarvoor had zeer verrassend gewonnen tegen het Haagse duo. Tegen Jochem en Willem waren ze echter wel kansloos na 0-3 werd het 13-6. De laatste partij was zeker geen formaliteit, maar onze helden hielden hun zenuwen in bedwang en met 13-8 leverde dat niet alleen de winst op in de partij, maar schreven ze ook het hele toernooi op hun naam, plus promotie naar de hoogste divisie.


1. OSB 2                        13 - 2
2. De Goede Worp1   12 - 3
3. De Vaste Voet1       10 - 5
4. Les Pointeurs 1      10 - 5

Zomercompetitie Tete a Tete (DKTaT)  2022

08-05-2022 Tete a tete tournooi
OSB-duo mist NK net. 
Na 3 van de 4 partijen waren Jochem de Haas en Willem den Besten nog één overwinning verwijderd van plaatsing voor het Nederlands kampioenschap tête à tête. Met 2 winstpartijen en 1 verlies stonden ze rond de 10e positie in het sterke veld van 32 deelnemers, de beste 7 zouden zich plaatsen. Helaas werden beide laatste partijen verloren, maar toch een prima prestatie